donderdag 24 februari 2011

Relaxed vs Natural

 
Deze post is voornamelijk gericht aan mijn natural, relaxed, en sisters die weave dragen. Graag zou ik jullie oprechte reacties lezen betreft dit onderwerp.

'Natural haar betekent voor sommigen, geen haren hoeven verzorgen, slordig!'

'Dat er nog steeds een markt bestaat voor chemische troep, relaxed haar is zooo fout en jaren 80'

'Natural haar is zelfliefde, haren relaxen is je verschuilen achter wie je werkelijk bent'

'Snap niet waarom sommige vrouwen meedoen aan de natural 'haartrend', terwijl relaxed haar hun veel beter staat'

'Vrouwen die weave dragen doen dat omdat ze niet hebben geleerd van hun eigen haar te houden, laat staan verzorgen'

Kanttekening; Deze voorbeelden zijn niet bedoeld om wie dan ook in diskrediet te brengen.

Helaas lees en hoor ik dit soort ongenuanceerde argumenten maar al te vaak. Een enkel is zelfs weleens aan mij geadresseerd; niet bepaald nice nee. Voorheen kon ik daar geschokt of geëmotioneerd op reageren, maar tegenwoordig is het meer verontwaardigd. Een ieder mag trots zijn op hoe die zijn haren draagt en persoonlijk vind ik het geweldig als iemand gepassioneerd is betreft zijn haar, zelf ben ik dat namelijk ook.

Wat ik buitengewoon jammer vind, is dat er steeds meer een kloof lijkt te ontstaan tussen vooral relaxed en natural hair ladies.

Zo eigenwijs als ik altijd geweest ben, laat ik me niet afleiden door wat anderen vinden van hoe ik mijn haar draag. Dragen zij hun haar allemaal groen, draag ik mijn haar fuchsia. Natuurlijk; wat voor de een werkt, werkt voor de ander totaal niet en dat vice versa.Momenteel draag ik mijn haren relaxed, gezond relaxed welteverstaan. Want ook dat bestaat. Zeker met de talloze bronnen aan informatie die er tegenwoordig o.a. via internet te vinden zijn.

Als je deze blog al wat langer leest, dan weet je misschien dat ik ongeveer vijf jaar lang mijn haar volledig natural droeg. En dat met veel plezier. In 2005 besloot ik om voor een compleet andere haarstijl te kiezen en relaxte mijn haren opnieuw. Al gauw kreeg ik opmerkingen als van 'wat zonde van je mooie haar' maar ook 'heh heh eindelijk weer fresh' Kortom, voor een enkeling is het nooit goed. En beslissen zij graag mee over hoe jij je haar dragen moet.

Ik kan een zeer lange en gedetailleerde post schrijven betreft dit onderwerp, maar dat is niet mijn insteek.

Wat ik graag van jullie zou willen weten is of je ook merkt dat er sinds een paar jaar een kloof is ontstaan tussen relaxed en natural hair ladies, waardoor je denkt dat dit komt, wat er aan te doen valt, of je hier zelf ook ervaring mee hebt. Of juist helemaal niet.

Liefs,

D

24 opmerkingen:

Gwen-Gail zei

Grappig, ik was hier ook een discussie over begonnen. Mijn haar is natural, maar in de winter en herfst weave ik mijn haar om mijn natural haar te beschermen. Ik kreeg scheve blikken van de natural sisters...die hadden zoiets van "oh, heb je weeeer een weave"? Maar het wel vreemd vinden dat mijn haar langer is dan de gemiddelde natural vrouw.
Krijg ook weleens te horen: "staat jou leuk, maar ik zou dat nooit doen". Ach ja. Iedereen moet gewoon doen wat ie leuk vind. Kapsel koppelen aan bewustzijn is zooo achterhaald.

Chelly zei

Pff ik (natural) kan zo een hele lange post schrijven over de nare opmerkingen die ik heb gehad en dan heb ik het niet over vreemde maar over familie en vrienden. En deed dat in het begin pijn nu, haal ik me schouders op en zie het als domheid.Iedereen moet zelf weten wat hij/zij doet met het haar op het hoofd.Het valt me ook op dat ik juist van "blanken" positieve feedback krijg dan mijn eigen soort!!!

Claudia zei

Ik relax mijn haar sinds mijn 15e en heb onlangs overwogen om Natural te gaan maar the BIG Chop zag ik niet zo zitten.
Daarnaast draag ik weave & wigs , maar was mijn haar toch minstens 1x per week.

De opmerkingen die ik krijg als ik met mn eigen relaxed haar gespot wordt is: ooh wat heb jij lang/goed haar,waarom heb je dan weave?

Soms moet ik op mn tong bijten om geen sarcastische opmerking te maken :(

Over de blanken gesproken ( Chelly ) omg, die krijgen van mij wel van langs :)
Vaak zeggen zij: waarom hebben "alle " donkere vrouwen weave en zijn ze niet tevreden over hun haar?
Ik zeg: wat denk je dat : Patty Brard aan haar waslijn had hangen? Patricia Paay op dr kop heeft om maar te zwijgen over die Gold Digger ( no name calling ) die nu op zoek is naar een man RTL4 :)
Ik ben niet kleuren blind maar zij zijn verre van donker.
Wat wij relax noemen, noemen zij permanent dus dan zijn zij dus ook niet tevreden.

Gelukkig hebben we allemaal niet dezelfde smaak !

Ps ik heb een blanke man, dus niet om uit te halen naar de blanke volgers hier :)

Chelly zei

@ Claudia hahah zo grappig, nee dat heb ik gelukkig nog niet van 'blanken' gehoord. Om maar eens een voorbeeld te noemen; Vriendin A (Nederlands) Vriendin B (anti) Beide feliciteerde me met me nieuwe baan bij de KLM, waarbij vriendin B het nodig vond om nog te vragen wat ik van plan was met me haar omdat het niet representatief genoeg zou zijn!

Over the big Chop, heb ik niet gedaan gewacht tot me haar een beetje lengte had en daarna pas geknipt, zag het niet zitten om het kort kort te knippen.

Er is toch ook een liedje van uhm... Kan fff niet op dr naam komen I'm not my hair!! Past hier perfect bij.

Claudia zei

Het is zoals het is: you can't please everyone !

India Arie ( i am not my hair ) kon het niet beter gezongen hebben :)

De laatste keer toen ik in Adam was, kwam er een geweldig mooi afrikaans meisje binnen. Haar haar moest geknipt worden,want ze had overal kale plekken.
Ze was verdrietig ( ik zou rollen over de vloer en zo hard gillen ) en ik vond het zo erg. Ik liep naar haar toe en zei: no matter what anyone says to you, promise me you will rock this look like no one else can , because you're are so beautiful and i admire you for your courage.

En weet je nog steeds moet ik aan dr denken, ze is zoo mooi met grote amandelvormige ogen.
Thumbs up omdat ze wel durfde en ik niet.

Shame on me :(

Mahelia de Randamie zei

Vind niet dat er een kloof bestaat. Ik ben meer geinteresseerd in natural hair sites etc en krijg dus niet veel mee van een relaxed vs natural ''war''

claudette zei

Ik ben al ruim 6 jaar Natural na een haar drama. Ik had besloten mijn haar weer eens ff te relaxen met een light relaxer van revlon. Had ik nooit eerder gebruikt maar wilde niet luisteren naar het stemmetje in mijn hoofd die bleef herhalen niet doen. Ik had 2 weken daarvoor mijn haar geverfd. Had ik ook wel vaker gedaan.weet niet waar het aan lag maar na 5 minuten brandde mijn hoofd als vuur. Meteen uitgespoeld en 3/4 van mijn haar kwam mee. Mijn haar was toen al bra strap lengte om maar zo te noemen. Van achter was ik kaal, alle haar verdwenen. Mijn kapper van toen heeft heel kunstig mijn haar dat nog over was kunnen weaven. Tranen met tuiten heb ik gehuild. Na 3 maanden geweaved te hebben was ik het zat. Ik had inmiddels een kleine afro en bedacht toen van heh mijn natural haar is prachtig waarom zou ik weer weaven/relaxen. Ik heb wel momenten gehad dat ik dacht omg wat moet ik met deze ragebol op me hoofd en me geen raad wist. En ook 1 keer s-curl voor 2 minuten erin gegooid. Maar daarna ben ik het internet gaan afstruinen en ben zoveel te weten gekomen over producten/verzorging van natural haar. Uren en uren heb ik doorgebracht achter de computer.Maar ik wil niet meer anders.Ik vind het geweldig dat ik mijn haar stijl kan dragen en daarna lekker weer met krulletjes.
Ik heb ook hele mooie relaxed ladies gezien met haar tot hun middel. Geweldig gewoon. Een ieder moet voor zch zelf weten wat ze met hun haar willen doen. Het gaat erom wat jij mooi vindt. Als een ieder een ander respecteert om de keuzes die zij maken dan is het probleem opgelost toch. Ik heb ook wel van familie soms nare reacties gehad en ik zei dan als het je niet bevalt dan kijk je maar lekker de andere kant op. Het is mijn haar en mijn keus. Lekker puh.

D zei

Thanks voor jullie reacties tot zover!

Claudia girrrrllll

Mahelia, ik ben een fervente haarsite bezoeker; natural, relaxed ik bezoek eigenlijk allerlei haarsites. Simpelweg omdat ik weg ben van alle soorten haar.

Dat je het niet merkt op naturalhairsites en je er niet aan stoort is misschien het beste. Wou dat ik dat ook kon.

Maar je kent mij, ik heb vrij goed ontwikkelde sensoren :) 9 van de 10 keer herken ik een steek onder water op dergelijke haarsites of nasty-nice opmerkingen in het algemeen als zodanig.

En vaak worden de keiharde opmerkingen en verwijten totaal niet onder stoelen of banken geschoven. Onder het mom van; dat is mijn mening. Ja cool, maar maakt een ander zijn keus degene minder dan jij?

Ik vind dat erg jammer. In plaats van elkaar helpen..steeds maar neerkijken op mekaar, bekritiseren, het altijd beter weten dan een ander. Nee ben daar niet down mee, nooit geweest en zal dat ook nooit worden.

En dat allemaal om HAAR?

D zei

Claudette wat een verhaal! Heel erg bedankt voor je reactie.

Je hebt geweldig mooi haar :) Heb ik ook al eens eerder tegen je gezegd. Net wat je zegt, jouw keuze moet een ander niet in de weg staan. En anders is dat hun probleem.

christine zei

Ik heb mijn haar nu denk ik zo'n 6 jaar natural. Ik heb heel veel commentaar gehad van mensen over mijn haar in het begin. Ik werd zelfs soms uitgelachen in het begin. Nu is het gelukkig niet meer zo erg.
Ik heb geen issues met gestraight haar. Ik zou zelf nooit meer mijn haar straighten, maaar dat is puur een persoonlijke keus. Ik vind straighter echter niet gezond voor je haar. Het spul kan nooit goed zijn.

Ik vind het leuk om naar gestraight haar kapsels te kijken vooral als ze goed gedaan zijn (Zoals het haar van Dorothy).
Ik heb helemaal niks met weave. De helft van het tijd vind ik het er erg lelijk en onnatuurlijk uit zien. Weave is iets wat ik nooit op mijn hoofd zal zetten. Terwijl ik vlechten weleens af en toe laat doen.

Ik weet dat als je in bepaalde kringen verkeerd en je besluit van Natural naar Straight te gaan dat mensen er echt heel raar van op kijken en hele nare opmerkingen maken.

Er zijn nog steeds veel black peeps die natural hair niet netjes of representatief vinden. Ik vind echt dat zulke mensen zich moeten laten nachecken. Dit is echt een persoonlijke mening. Ik vraag me dan serieus af wat er niet representatief is aan natural haar. Ik zie soms gestraiht haar en veel weaves (Weaves die ergens halve wege beginnen) die alles behalve representatief zijn.

Ik ben pro "doe zelf wat je leuk vind" en val me er niet meer lastig.. hahahhahahahah

Olita zei

Ik heb me haar in alle staten gedragen en bij alle type staat verzorging voorop.

Wat je ook doet die opmerkingen krijg je toch wel. Het heeft me nooit wat gedaan.

Ik lees heel vaak op forums dat de het niet begrijpt waarom de ander dit doet.

Ik begrijp iedereen heel goed voor een keuze die hij/zij maakt.
En mocht ik het niet begrijpen dan kan ik het alleen maar respecteren.

It ain't that big of a deal anyway zolang je haar maar gezond is.

Daar mogen discussies over onstaan.

Want alleen daar hebben we uiteindelijk wat aan

Mahelia de Randamie zei

@ D: en dat allemaal om HAAR. Inderdaad, maar je weet dat HAAR altijd een sensitive onderwerp voor Black women is geweest en dat zal denk ik ook altijd zo blijven. Het beste is idd om je er niet aan te storen. Don't take it personal. Who cares who jij je haren draagt. Geez. Het gaat erom dat JIJ het mooi vind.

Nina zei

Weet je D. Toen ik de naam van deze post zag vanmorgen in de trein... wilde ik eigenlijk al niet meer verder lezen. Blijkbaar drukte ik op enter in plaats van terug en kwam ik zo echt in de post met de reacties eronder. De reacties waren gelukkig niet van het niveau wat ik heel veel tegen kom op sites of als reacties zie bij filmpjes op youtube.

Ik zal je eerlijk zeggen dat ik elke gesprek over haar vermijd met iemand die een Naturalista is. Gewoon omdat ik "bang" ben om veroordeeld te worden voor het relaxen van me haar. Ik kom op websites zoveel haat tegen voor vrouwen die er voor kiezen hun haar te relaxen.... ik ben echt geschrokken! Ik wist nooit dat dit een issue was tot een jaar terug dat ik door deze site me meer ben verdiepen in haircare.

Ik mag toch zeker zelf wel weten hoe ik me haar draag? Als ik iemand zie die all natural is dan denk ik WOW! Staat dr goed! ( Soms niet maar dat is met alle (haar)stijlen) Ik denk WOW! Dat zij haar haren kan handelen! Ik wil weten wat ze gebruikt dat haar haar handelbaar is want ik wil ervan leren!

Waarom al deze drama? We moeten van elkaar kunnen leren zonder dat er 2 kampen onstaan.... The Natural Ladies en The Relaxed Ladies. Samen ervaringen delen zodat we er allemaal beter van worden en mooi en vooral GEZOND haar kunnen hebben. No matter hoe je je haar draagt.

D zei

Thanks voor jullie reacties.


Nina jij ziet voor een groot deel wat ik zie. Vooral in de comment boxen op Youtube is het vaak net een wespennest!

Net als jij heb ik dit onderwerp vaak vermeden omdat er altijd wel een soort van 'vete' ontstaat tussen 2 kampen.

Een kennis van mij heeft vorig jaar een big chop gedaan, alle relax eraf geknipt, en had toen een mini fro.

Had haar een tijd niet gezien en gaf zoals altijd een compliment, ook betreft haar nieuwe haarstijl/keuze. Het antwoord dat ik daarop kreeg was; Ik ben erg gelukkig en blij met het haar wat God mij heeft gegeven.

Voel je 'm?

christine zei

Ik hou van diversiteit qua haar.. maar dan in mijn eigen natural hairstyles.. Zoals ik al zei ik kan ook echt blij worden van een mooi gestraight haar.

Ik vind het erg extreem dat men niet eens meer in gesprek durft over haar.. '

Wat ik nog vervelender vind is dat je door je haar in een hoekje gestopt wordt.
Ik denk dat al deze dingen geschiedenis gerelateerd zijn. HOe hard sommige mensen wegrennen voor de geschiedenis hoe harder en duidelijk de geschiedenis achtervolgt.

Zwarte mensen schreeuwen vaak hard over discriminatie. Wij discrimineren elkaar zelf kei hard op de meest onzinnige dingen zoals haardracht.

to_sweet_gyal zei

Ik ben zelf natural.Ik merk er niet zo veel van in nederland .Ik vind haren in alle vormen mooie.Ik merk het wel op Youtube een soort "war" tussen natural en relaxed dames.Mijn motto is doet wat het beste werk voor jouw.Wij zijn meer than just Hair!!!

SDzign zei

Mooi onderwerp!

Zelf ben ik nu 2 jaar naturel en weet ik nu hoe ik met mijn haar moet omgaan. Mocht ik ooit weer de keuze maken om mijn haar te relaxen, dan weet ik ook hoe ik ermee moet omgaan.

Het geen wat mij opvalt is dat het veel al naturel sisters zijn, die negatief zijn naar sisters met gerelaxte haren. Snap niet waarom er zo een punt van wordt gemaakt,ten slotte is het haar echt en niet nep.Juist nu is er heel veel info te vinden op het web, zowel over het onderhouden van naturel en chemisch behandeld haar.

Met de juiste verzorging, kun je mooi gezonde haren hebben en dat geld dus ook voor de dames met relax in het haar en niet alleen voor de naturels.

D zei

Wederom bedankt voor jullie reacties.

SDzign wat heb jij een mooie site, geweldig! :) Ik heb de link meteen aan m'n lijst toegevoegd.

SDzign zei

Thanks D! your welcome

Claudia zei

Pam ( D ) je haar danst :)

D zei

Haha Clau, en ik gebruik ook Andrélon! :) (had ik een blog over)

De volume lijn vooral is geweldig.

christine zei

Oh, ja een ding waar ik niet mee om kan gaan is mannen met gestraight haar.. GADVER!!! Ik vind het verschrikkelijk. Niet om wat voor bewustzijns reden, maar puur omdat ik het lelijk vind.
Ik heb er echt helemaal niks mee..

Gwen-Gail zei

@Christine hahaha of die soulglo mannen dan. Bah zo nat en plakkerig.

D zei

@ Christine, maar laat dat nou net jouw prins op het witte paard zijn met gerelaxed haar. Moet alles er dan af? Of neem je dat voor lief? Hahaha

@Gwen Ik zeg niets :D