vrijdag 6 januari 2012

Fade Creams; De zin en onzin...

De zin en onzin van Hydrochinon (2%) houdende crèmes a.k.a Fade creamsSinds 2001 mogen er geen fade creams meer worden verkocht bij afro cosmetica zaken in Nederland. Men (EU) zou tot dit besluit zijn gekomen door het onjuiste gebruik van consumenten en de daaraan gerelateerde gevaren voor de gezondheid.

Volgens een verkoper die ik eens hierover sprak, zou een grote groep vrouwen, veelal van Afrikaanse origine, de crèmes in verschillende concentraties met elkaar mengen om een langdurig en optimaal bleekresultaat van de huid te verkrijgen. Wat in veel gevallen heeft geleid tot desastreuze huidproblemen. Dit valt te betreuren en is zeer ernstig.

Wat mij wel stoort, is dat mensen die de eerder toegestane concentratie van 2% op de juiste manier willen gebruiken, bijv. ter behandeling van hyperpigmentatie en/of hardnekkige huidvlekken veroorzaakt door acne, min of meer de dupe zijn van het huidige verkoopverbod. Inderdaad kun je op doktersrecept of via een dermatoloog een dergelijke crème voorgeschreven krijgen.

Behalve dat deze drempel soms iets te hoog is voor een aantal mensen, slaan de crèmes op recept niet altijd goed aan.

Ik kom hierop n.a.v. een post die ik een paar jaar geleden schreef, waarop nog regelmatig de vraag wordt gesteld of ik adressen ken waar de crèmes (nog stiekem onder de toonbank vandaan) worden verkocht.

Hoe denken jullie hierover? Zouden fadecreams weer legaal over de toonbank moeten in Nederland of juist niet en waarom?

3 opmerkingen:

D zei

Anja, ik was aan het rommelen met editten waardoor je comment per ongeluk is verwijderd. Sorry! Had hem gelukkig nog in mail staan bij de notificaties. Ik kopieer en plak hem hieronder.

D zei

Anjana heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Fade Creams; De zin en onzin..." achtergelaten:

Ik vind het goed dat je het op doktersrecept wordt voorgeschreven. Ik baal er enorm van dat mensen het niet op de juiste manier gebruiken.

Een getinte huid is toch veel mooier, dan een blanke huid. De blanke mensen zoeken de zon op om een kleurtje te krijgen. En degenen die het hebben zijn er ontevreden mee. In sommige landen wordt een
donkere huidskleur niet gezien als mooi.

Mensen maken negatieve opmerking hierover. Zelfs ouders kunnen om hun kind(eren) schamen die een donkere huidskleur hebben. Ik vind dat zo krom. Ik begrijp dat er vrouwen zijn die een fadecreme gebruiken om hun gezicht mee te bleken. Ene kant kan ik ze niet kwalijk nemen... ze zullen misschien negatieve opmerkingen hebben gehad betreft hun huidskleur.

Ze leiden hierdoor psychisch.
Zelf ben ik licht getint en in de zomer geniet ik van mijn kleur, die een paar tintjes donkerder is. Wel heb ik te kampen met hyperpigmentatie en daar zit ik behoorlijk mee. Ik moet ook eerlijk zeggen... als ik zo'n creme in mijn handen bezit zal ik het zeker gebruiken.

Maar alleen op mijn pigmentvlekken en niet op mijn hele gezicht. Dat is niet nodig en vind het ook eng om dat te doen. Ik heb op google foto's gezien van vrouwen die fadecremes hebben gebruikt en het resultaat is behoorlijk erg. Deze fadecremes zouden nooit legaal mogen verkocht worden al leidt ik aan mijn pigementvlekken. Een gezonde huid is veel belangrijker.

Publiceren
Verwijderen
Markeren als spam

Reacties voor deze blog modereren.

Geplaatst door Anjana op FreshDimez op 27 januari 2012 12:51

D zei

Ik snap wat je bedoelt Anjana. Was wel nieuwsgierig naar hoe jullie over het gebruik en het verkoop verbod in NL dachten. Toen ik een jaar of 17 was zat mijn voorhoofd onder de jeugdpuistjes en omdat ik er niet vanaf kon blijven werden het donkere vlekken die echt maandenlang bleven zitten.

Dit laatste is kenmerkend voor een donkere huid en het enige wat daar tegen hielp was een fadecream (Skin Succes gebruikte ik daar toen voor) Want de huisarts wist er toen niet zoveel raad mee. Op m'n 24 had ik tijdelijk weer last van hyperpigmentatie en werd op mijn eigen verzoek doorverwezen naar een dermatoloog. Had geen zin meer om met cremes en zalfjes te smeren waarvan het resultaat minimaal was.

De creme van de dermatoloog hielp maar was eigenlijk een te hoge concentratie vergeleken met de fadecreams die eerder wel in NL te koop waren.

Persoonlijk denk ik dat ze best weer in de winkels verkocht kunnen worden, mits men de consumenten goed inlicht over de gevaren bij onjuist gebruik. En uiteraard inlicht waarvoor en op welke manier je fadecreams wel dient te gebruiken. (d.m.v een uitgebreide bijsluiter)

Haar relaxers kunnen ook erg gevaarlijk zijn bij onjuist gebruik. Maar als dat ineens niet meer mag worden verkocht in NL en je speciaal naar een gediplomeerde kapper moet voor een relaxbeurt, dan komen er denk ik genoeg mensen in opstand die dat niet pikken.