zondag 4 mei 2014

Naturally Straight Preview

Naturally Straight, ik schreef eerder al een introductie post. Sinds dit product op de markt verkrijgbaar is, zijn er niet onverwonderlijk voor en tegenstanders. Ik, als second time around naturalista, begrijp de kritiek van beiden. Met name de verontrusting die bij de skeptici ontstaat om niet weer terug bij af te zijn door de komst van een product voor natuurlijk haar als deze.

Persoonlijk vind ik het belangrijk om ten alle tijden objectief te blijven en niet ongefundeerd, ongenuanceerd of op voorhand informatie te verspreiden zonder dat ik feiten ken. Daar heeft namelijk niemand wat aan en dit zorgt voor onnodige ruis.

Er zijn uiteraard vragen over dit product en discussies op diverse media platforms. Ik heb het product inmiddels getest en had op voorhand sinds medio januari de nodige research gedaan. Daarbij kwam ik veel bruikbare informatie tegen van gekwalificeerde hairstylisten, maar ook ongezouten meningen van zowel voor als tegenstanders en vragen van een aantal dames die nog in dubio zijn over de werking van Naturally Straight.

De huidige voorstanders zijn vooral blij dat een stijle haarlook makkelijk langer draagbaar is en dit zonder de risico's die kleven aan het gebruik van een haarrelaxer.

Enkelen vinden de benaming van dit product misleidend, want hoezo natuurlijk als je haren tot wel zes weken stijl kunnen blijven na gebruik van deze producten met een föhn en stijltang? Naturally én straight in een zin rijmt klaarblijkelijk niet voor een ieder. 'Natural hair is niet straight' Je kiest bewust voor het een of het ander zijn sommigen van mening.

Is dit niet een slinkse manier van de fabrikant om meer dames over de streep te trekken hun haren (vaker) stijl te dragen door gebruik van deze producten met slechts als doel verkoop en winst? Weer een ander is van mening dat dit product niets nieuws onder de zon is, en er al soortgelijke producten op de markt waren voor Europees haar.

En waarom zou je dit product überhaupt willen gebruiken als je natuurlijke haren je lief zijn? Dit zijn slechts een aantal kritische berichten welke ik ben tegengekomen.

My Two Cents

Mijn persoonlijke keuze om dit product te testen is vanwege de diversiteit waar zowel ik als mijn meiden voor kiezen. Onze natuurlijke en beschermende haarstijlen variëren we zo nu en dan door ons haar te föhnen en of stijlen. Dit laatste houdt meestal een paar dagen stand waarna het weer tijd is voor de haarwasdag en aansluitend een beschermende haarstijl.
Is Naturally Straight een natuurlijk product: Nee. Naturally straight bevat zoals de fabrikant claimt geen zware chemicaliën maar is daarentegen ook niet volledig op natuurlijke basis. De kit bestaat uit een shampoo en een interactieve leave-in conditioner. Is dit laatste product vergelijkbaar met een relaxer of texturizer? Het antwoord hierop is nee. 


Waarom zitten er handschoenen in de doos als het product geen zware chemicaliën bevat: De PH-waarde van dit product is laag en vergelijkbaar met sap van citroenen/limoenen waarvan de PH-waarde rond de 2 ligt, dus vrij zuur. (De PH waarde van de huid ligt rond de 5.5) Indien je huid hier gevoelig op reageert en je bijvoorbeeld zere plekjes hebt op je handen, dan zijn de handschoenen een must. De aanbrengtijd is namelijk circa 20 minuten. Tijdens deze minuten zijn je handen / huid blootgesteld aan een product (en) met een lage PH-waarde wat voor de nodige gevoeligheid kan zorgen. 

Het is uiteraard ook aan te bevelen dat je hoofdhuid onbeschadigd is. Denk bijvoorbeeld aan een appelazijn spoeling op een gevoelige hoofdhuid, kan behoorlijk prikkend aanvoelen en voelt voor enkele minuten ver van prettig.

Wat doen de ingrediënten van dit product met de haren: Actieve ingrediënten in dit product zijn Keratine Amino Zuren met een PH waarde welke gelijk is aan de natuurlijke balans van haar. 

De zuiverende shampoo verwijdert met name de ophoping van product resten uit het haar. Dit is ten alle tijden belangrijk ter voorbereiding van heatstyling. De interactieve leave-in conditioner bindt zich in combinatie met de aanbevolen hitte slechts tijdelijk aan de haarschacht. De leave-in conditioner wordt geactiveerd door hitte. Het stylingsresultaat is met name afhankelijk van de aanbevolen hitte voor elk krulpatroon. Bij het haren wassen met de clarifying shampoo wordt het product volledig uit het haar verwijderd en nemen de krullen zijn 
oorspronkelijke vorm weer aan. 
Wat maakt haren stijlen met Naturally Straight bijzonder:

Vrijwel elk type natuurlijk haar is met de juiste voorbereiding, wassen, deepconditioning, én de juiste heat tools prima stijl te krijgen en dragen. Waar de interactieve leave-in conditioner voor zorgt is dat het gestijlde haar beter bestand is tegen vochtige weersomstandigheden en ook onder invloed hiervan (beter) stijl blijft.

Waarom tot wel vier en zes weken  je haren stijl dragen: Dit is bedoeld voor dames die hieraan de voorkeur geven. Of dit praktisch en haalbaar is, is een tweede vraag. Want, zo gauw als de haren worden gewassen is het eigen krulpatroon terug en houdt de stijle look dus geen stand meer. 

Bij behandeling met een relaxer of texturizer bestaat vooralsnog niet de mogelijkheid tot een terug switch naar het eigen krulpatroon. Deze textuurverandering is blijvend in het behandelde haar. Vooralsnog kom je hier alleen vanaf door het behandelde gedeelte af te knippen.


Voor wie is dit product niet aan te bevelen: Draag je je haren natuurlijk en gebruik je bij voorkeur of uitsluitend natuurlijke producten, dan is dit product niet aan te bevelen.


Wil je dit product gaan gebruiken maar zijn je haren dusdanig beschadigd door hitte en/of extreem droog, poreus door verven of beschadigd door relaxen etc. ook dan is dit product af te raden. Je haren moeten uitsluitend in goede conditie verkeren.

Waar moet je goed op letten: Dat je de aanwijzingen goed leest en nauwkeurig volgt. Wat uitermate belangrijk is, is je hitte regeling. Gebruik geen stijltang zonder hitte regelaar. Het gebruik van te hete stylingtools heeft evengoed desastreuze gevolgen voor natuurlijk haar en leidt tot permanente schade, doodzonde. Let dus goed en constant op de temperatuur!

Terug naar je oorspronkelijke textuur raadt men aan om tenminste zes weken te wachten voordat je deze methode/producten opnieuw gebruikt. Dit voor het behoudt van gehydrateerd haar in goede conditie en om hitte beschadiging door herhaaldelijk stijlen te voorkomen.

Hoe beviel dit product ons en hoe vaak zullen we het gaan gebruiken: Allereerst, we zijn hier thuis meer dan happy met onze kinks en curls. Doorgaans geven we de voorkeur aan beschermende haarstijlen. Maximaal twee maal per jaar komt er een stijltang voor een sleek look aan te pas en anders helemaal niet. Naturally Straight zal niets aan de frequentie veranderen. Hoe minder manipulatie van het haar, des te beter is ons motto. 

Gaan we dit product nogmaals gebruiken: Ja zeker. Zoals ik had beloofd volgt er een review. Deze is inclusief voor en na foto's. Ik heb gekozen voor een model die dit heel erg graag wilde, ook omdat ik mijn eigen haren momenteel ingevlochten draag en mijn haar niet perse los wilde gooien enkel voor een test. Opnieuw vlechten kost uren tijd. Uiteraard ga ik TMS ook bij mezelf gebruiken, want wat ik niet zelf zou gebruiken in mijn haren, gebruik ik ook niet bij een ander. Ik heb recent een paar keer geweigerd om texturizers aan te brengen op volledig natuurlijk haar en ben daarbij eerlijk en informatief over het waarom niet.


kanttekening: Hier thuis dragen we ons haar natuurlijk. Over het algemeen kiezen we voor verzorgingsproducten welke vriendelijk zijn voor kroeshaar en/of op natuurlijke basis. Waaronder plantaardige oliën. Persoonlijk probeer ik ook op andere cosmetica en verzorging te letten dan alleen voor onze haren. 

Tandpasta zonder fluor, natuurlijke zeep (Blacksoap) natuurlijke deodorant zonder aluminium, 'gifvrije' nagellak, lotions zonder parabenen etc. hebben onze voorkeur. Als cosmetica/product liefhebber ben ik meestal op zoek naar een tussenweg wat lang niet altijd meevalt... maar waar een wil is, is een weg.

8 opmerkingen:

Jaleesa Talloway zei

Dit is echt super goed en objectief beschreven. Zo kan een ieder zijn eigen mening vormen. Ik ga het proberen zodra ik een stijltang heb gekocht :P Trouwens, wist je dat je deoderant ook zelf kan maken? Het klinkt misschien raar, maar ik maak het zelf sinds twee maanden en ik en mijn (veel zwetende) vriend zijn verkocht ;)

D zei


Hey Jaleesa,

Thanks! Dit heb ik ook mede op verzoek allemaal zo uitgebreid omschreven. Ook wil ik benadrukken dat ik alle producten gebruik of test en niet promoot. Daar zit een groot verschil in.


Ik maak al een tijdje mijn eigen deo :-) Heb het recept meteen toegevoegd aan mijn Pinerest borden.

Soms probreer ik een reactie achter te laten op jouw berichten, maar dat lukt niet? Doe ik misschien wat fout?

Jaleesa Talloway zei

Oh leuk dat je ook Pinterest hebt! Ik heb mijn recept ook van Pinterest. Ik ben er echt blij mee.

Wat vreemd dat reageren niet lukt. Maar bedoel je opm'n blog of via google+? Op m'n blog gebruik ik de Discus comment box. Je kan daar ook reageren als je geen discus account hebt. Je kan ook je twitter, facebook of google account gebruiken om te reageren of gewoon je naam en email intikken. Of zelfs anoniem als je dat lieverd hebt ;)

D zei


Hii Jaleesa,

Ik ga nog eens proberen te reageren via de Discus comment box :-)

Nogmaals je artikelen zijn leuk en inspirerend.

Anoniem zei

hoi , heeft een van jullie het recept voor de deo waarover jullie het hebben in de reacties en waarover je schreef ?

xx danisha

D zei


Hi Danisha,

Zal ik er maar een korte blog over schrijven? Ik heb foto's gemaakt en bewaard toen ik het de laatste keer maakte.

Wat je nodig hebt is:

2 eetlepels bakingsoda (zuiveringszout)
2 eetlepels maizena
2 eetlepels kokosolie (laten smelten vooraf)

Deze ingredienten meng je met elkaar totdat het een glad papje is geworden. Doe het mengesel in een vormpje of leeg bakje. Daarna laat je het een paar uur uitharden in de koelkast. Hierna kun je het gebruiken.

Als je 't lekker vindt, kun je een paar druppels etherische olie toevoegen om er een lekkere geur aan te geven. Bijvoorbeeld lavendel.

Zelf houd ik de geur gewoon neutraal. Handiger als je een keer een ander luchtje wilt dragen...dan heb je niet allemaal verschillende geuren door elkaar op.

xxx,

D

Anoniem zei

Kan je de naturally straight ook voor kinderen gebruiken 8-11 jaar? Ik weet me soms geen raad met hun haar en wil geen texturizers en troep meer gebruiken.

D zei

Liever geen texturizers e.d gebruiken inderdaad. Gebruik daarvan is ook niet 'nodig' voor handelbaar haar of een gewenste look. Een Amla poeder behandeling bijvoorbeeld kan al wonderen doen.

Beautiful Textures Naturally Straight wordt ook voor kinderen gebruikt.

Het merk African Pride heeft een speciale versie hiervan speciaal voor kinderen. Waarin deze twee verschillen qua samenstelling weet ik niet, heb me daar nog niet in verdiept.

Volg in elk geval alles nauwkeurig...en stap voor stap, let daarbij heel goed op de temperatuur van je heat-tools en gebruik het alleen op haren in goede conditie.

Als dit niet het geval is, loop je kans om gladde plukjes haar over te houden door hittebeschadiging.