zaterdag 7 juni 2014

DIY Natural Deodorant


Pas geleden had ik het over het  bewust en steeds meer kiezen voor natuurlijke cosmetica. Zelf vind ik dat niet altijd even makkelijk, vooral op het gebied van make-up. Toch zijn er best veel cosmetica producten welke je kunt vervangen door een natuurlijk of gezonder alternatief.

Zo bijvoorbeeld ook deodorant. Het ingrediënt aluminium is al een aantal jaar in opspraak omdat het belastend zou zijn voor de gezondheid. Na een aantal artikelen te hebben gelezen over wat voor gevolgen het gebruik van aluminium kan hebben, besloot ik op zoek te gaan naar deodorant zonder aluminium.

Gelukkig ontdekte ik al gauw dat er best veel keus is. Bij de meeste drogisten kun je diverse deodorant merken vinden op basis van mineraal zout. Een enkel nadeel is dat dit voor de een minder goed werkt dan voor de ander. En je wilt natuurlijk wel de hele dag fris blijven ruiken.

Een aantal maanden geleden kwam ik een heel simpel maar effectief recept tegen om zelf een deodorant te maken. Je hebt slechts drie ingrediënten nodig en het is binnen no time klaar. 

                           
Wat heb je nodig:

Een kom om alles in te mengen en een lepel
Een of meer kleine bakjes om je deo in te bewaren. Deze hartjes zijn van Action.
2 eetlepels Maizena
2 eetlepels Baking Soda 
2 eetlepels Kokos olie

Optioneel: Wil je een lekkere geur toevoegen aan je deo, dan kun je een paar druppels etherische olie door je mengsel doen. Bijvoorbeeld Lavendel of Ylang Ylang.

Laat de kokos olie au bain-marie smelten als deze nog hard is. En doe twee eetlepels hiervan in de mengkom. Hierna voeg je twee eetlepels maizena en twee eetlepels baking soda toe. Het geheel goed mengen en verdelen over de bakjes. Ik maak altijd meteen een driedubbele hoeveelheid dan heb ik meteen wat op voorraad.

Hierna laat je de deo een paar uur uitharden in de koelkast, en is het klaar voor gebruik.
Houd deze deodorant je werkelijk de hele dag fris: Voor mij werkt het super! Het houdt mijn oksels redelijk droog en de hele dag vrij van transpiratie geur. 

Kan iedereen deze deodorant gebruiken: Ondanks dit een homemade deo is, kan het best voorkomen dat je huid gevoelig reageert op een of de combinatie van ingrediënten. Sommige mensen kunnen wat roodheid of een gevoelige huid ervaren door de hoeveelheid baking soda. Iets minder baking soda toevoegen kan dit probleem verhelpen.

Is deze deo crème alleen voor oksels: Je kunt het naast je oksels ook gebruiken om je voeten mee fris te houden, bijvoorbeeld in gesloten schoenen tijdens warme dagen.

Hoe lang is deze deodorant houdbaar: Als je het afgesloten, koel en op een donkere plek bewaard, kan deze deo makkelijk een aantal maanden mee.

Hoe breng je het aan: Ik gebruik heel simpel mijn vingers om de deo crème aan te brengen. Meteen 's ochtends na het douchen eenmaal aanbrengen en ik hoef voor de rest van de dag geen deo meer op te doen. Je kunt, als je dat prettiger vindt, ook een spateltje of een oude deostick houder gebruiken voor het aanbrengen.

Gebruik jij een natuurlijke deo, of wil je er een gaan gebruiken en waarom? Ik ben benieuwd.

Lobi,

D2 opmerkingen:

Nilou zei

Ik gebruik alleen bakingsoda, maar dat is niet altijd zo handig. Het werkt wel heel goed. Jouw receptje lijkt me veel handiger en die hartjes! Ik hoop dat de Action ze nog heeft...

D zei

Die hartjes zijn inderdaad handig :-) Ik denk wel dat ze nog voorradig zijn. Kijk maar eens als je weer bij Action bent.

Grappig dat jij juist alleen bakingsoda gebruikt. Jaren geleden gebruikte ik soms juist alleen kokosolie, maar dan echt alleen als ik thuis was en niets bijzonders hoefde te doen. Ook dat werkt als een natuurlijke deodorant.

In Suriname gebruikten we weleens een halve Limoen (Lemmetje) dit heeft ook het effect van een natuurlijke deo.