zondag 28 december 2014

Finally, I Got A Neti Pot!


Sinds afgelopen week ben ik echt snipverkouden. Dit ben ik gelukkig niet heel vaak. Echter, soms ontkom je daar gewoon niet aan ondanks alle voorzorgsmaatregelen. Zeker wanneer veel mensen om je heen hoesten en niezen en je eigen weerstand niet helemaal op peil is. Als ik me verder goed voel ga ik wel altijd naar mijn werk maar zo 'vol' zitten, me goed kunnen concentreren en vooral mijn friendly smile behouden zijn dan toch best vermoeiend.

Een collega herinnerde me afgelopen week weer aan de voordelen van een Neti Pot en dat hij na gebruik hiervan eigenlijk binnen een dag van zijn neusverkoudheid af is. Aangezien ik al langer dan drie dagen met een verstopte neus rondliep besloot ik om deze week nog een Neti Pot te kopen.Gelukkig hoefde ik niet lang na te denken waar ik een Neti Pot in Amsterdam kon kopen. Deze had ik namelijk al eens gezien bij More4Cosmetics. Na jaren is dit nog steeds één van mijn favoriete winkels.


In de winkel aangekomen vertelde Sophia dat ze normaliter twee soorten Neti Pots heeft, eentje van plastic en een keramische. Er was op dat moment nog maar één Neti Pot op voorraad en dat was de keramische, dus kocht ik die. Sophia vertelde me in het kort hoe je de Neti Pot dient te gebruiken, eigenlijk heel simpel. Eerder had ik al wat demonstratie video's bekeken maar had daarbij mijn twijfels of het gebruik daadwerkelijk zo eenvoudig is. Nou, dat is het gelukkig inderdaad.
Wanneer kun je de Neti Pot gebruiken

Bij verstopte Sinusholten
Hooikoorts klachten en allergieën
Verkoudheid dat de neusademhaling bemoeilijkt
Voor het slapen gaan om snurken te voorkomen (al dan niet door verkoudheid)

Wat zijn een aantal voordelen van het gebruik 

- Zorgt voor een verbeterde ademhaling, ideaal bij verkoudheid
- Kan luchtweginfecties zoals griep en verkoudheid helpen voorkomen
- Bevochtigt neusslijmvliezen bij droge lucht
- Verbeterde gemoedstoestand
- Heeft een gunstig effect op de werking van de oren, bij zwelling of verstopping van de Eustachius     buis.
- Verwijdert vervuiling opgedaan vanuit een vervuilde omgeving
- Versterkt het afweersysteem
- Reuk en smaak verbeteren

Demonstratie video: Er zijn diverse uitvoeringen van de Neti Pot, het gebruik en de werking zijn echter hetzelfde.


Hoe gebruik je de Neti Pot en hoe vaak

Voor de Neti Pot wordt water al dan niet gekookt (en afgekoeld tot de lichaamstemperatuur) aanbevolen. Aan 500 ml water voeg je ongeveer een theelepel niet jodiumhoudend zout toe. Ik gebruik Himalayazout. 

Himalayazout gebruik ik overigens ook altijd om mee te koken en eten mee op smaak te brengen. Tafel en jodiumhoudend zout zouden minder geschikt zijn voor de neusspoeling omdat dit een onaangenaam branderig gevoel kan geven. De spoeling moet vooral aangenaam (warm) en natuurlijk aanvoelen.

Je kunt de Neti Pot gebruiken wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld bij opkomende verkoudheid. Maar ook als neusspoeling voor dagelijkse reiniging. Een spoeling is vergelijkbaar met tanden poetsen. Het houdt de sinusholten en neus schoon met alle voordelen daarvan.


Deze keramische Neti Pot heeft wat weg van een
Aladdin lampje. Het ziet er zeer eenvoudig uit en is makkelijk in gebruik. Toch vind ik mijn resultaat ermee wonderlijk. Meteen na één neusspoeling was ik van mijn verstopte neus af. Ben erg blij dat ik er eindelijk eentje heb. Het is wat mij betreft zeer de moeite waard om een Neti Pot in huis te hebben.


Mijn eerste ervaring met de Neti Pot

Weet je, van sommige dingen vraag ik me serieus af waarom ik ze nooit eerder heb gekocht. En dit geldt zeker ook voor mijn Neti Pot. Wat had ik me toch heel wat moeite, geld aan zelfzorg middelen tegen verkoudheid en nog veel meer kunnen besparen. Mijn collega en goede vriend die erg veel van de Ayurvedische leer, Mindfulness en Yoga afweet, gebruikt al jaren een Neti Pot en had mij al zo vaak over de voordelen verteld. En iedere keer als ik verkouden was zei ik weer 'Ja, ik moet nog steeds een Neti Pot kopen' 

Well, finally! Deze heb ik nu dan eindelijk gekocht in 2014. Ik kwam thuis, haalde de Neti Pot uit de verpakking en heb hem meteen gebruikt. Kun je nagaan hoe verstopt mijn sinusholten zaten en hoe graag ik van dit ongemak af wilde zijn.

Ik heb voor het spoelen van beide neusholtes een vol kannetje van de afgekoelde zoutoplossing gebruikt. En ja hoor, even later kon ik gewoon weer vrij door mijn neus ademhalen. Wat een bevrijding! Dit voelde meteen een heel stuk beter.

Een beetje huiverig was ik wel voorafgaand het eerste gebruik; want wat als ik verkeerd schenk en me lelijk verslik? Maar al gauw bleek het eigenlijk heel goed te gaan en écht net zo makkelijk als in de demonstratie video's, dus geen oefening baart kunst, zoals ik dacht. 

2014 is nu bijna ten einde, en ik kan oprecht zeggen dat de Neti Pot veraf een van mijn beste aankopen is geweest van dit heel jaar. Nooit meer dagenlang met verkoudheidsklachten rondlopen en de hele dag mijn neus moeten snuiten. Geweldig!

Waar te koop en prijs

Een Neti Pot kun je zowel online kopen en ook bij diverse gespecialiseerde drogisten. Mijn keramische Neti Pot heb ik gekocht bij More4Cosmetics, deze kost € 12,50. De Neti Pot van plastic kost hetzelfde en is vooral minder kwetsbaar als je hem per ongeluk laat vallen. Met de keramische is wel wat voorzichtigheid geboden. Maar hij kan op zich jaren lang mee. 


Liefs,

D

*Kanttekening

Ondanks de Neti Pot overal vrij verkrijgbaar is en door iedereen van bijna alle leeftijden kan worden gebruikt, is het bij twijfel of ernstige, langdurig aanhoudende klachten altijd raadzaam om vooraf een (kno) arts te raadplegen.


5 opmerkingen:

Justherz zei

Een Neti pot is echt goed, gebruik de mijne al jaren thanks to Dr Oz. Tijdens de warme dagen geeft het een instant frisse gevoel
Ik kon er niet zonder in Gambia

Nilou zei

Wat goed! Ik ken dit nog van Oprah back in the day :P ik wil dit ook!!!

D zeiNu herinner ik het me weer, je hebt er toch ook een blog over Jus? :-) Kan me voorstellen dat het heerlijk is op reis. Ik kan nu al niet meer zonder, gebruik het om de ene dag.

Nilou, jaaa klopt! :-) Geloof me, je zal er heel blij mee zijn. Zeker als je verkouden bent.

Macblogster zei

Ik heb hier jaren geleden naar gekeken naar aanleiding van een gesprek met een vriendin en google resultaten, maar nooit gekocht. Thanx voor de tip. Accupunctuur is trouwens ook een oplossing, wellicht in combinatie met dit (kan vergoed worden door je verzekering). Ik wil uitproberen of dit een oplossing is tegen medicatie innemen tegen allergieën.

Sophia Peroti zei

Leuk D. Ga dit toch even delen vandaag, zoveel snotterende mensen in de winkel...